Om klienten bestämmer sig för en gipsfasad appliceras detta direkt på det solida murverket. Som regel får fasadens huvudyta en vit ytbehandling. Flera ytstrukturer och spannmålsgraderingar finns tillgängliga. Ett brett utbud av designalternativ finns tillgängliga med avseende på färgschemat. Förutom att skapa husets karaktär uppfyller moderna plåster också viktiga byggnadsfysiska uppgifter. Fokus här är på väderskydd och bevarande av byggnadens värde. De har diffusionsöppna egenskaper och är inte brandfarliga. Nästan uteslutande mineralsystem baserade på kalkcement och skräddarsydda för en mängd olika mineralsubstrat används.
Viktigt förarbete
Rengöringsarbetet innehåller också viktiga förberedelser. Genom att tejpa in fönstren och ramarna skyddas de från smuts och skador. Limbryggor appliceras på bland annat
betongytor, alla yttre kanter har kantskyddslister. Ytliga anslutningsprofiler är fästa vid ramprofiler och rullskenor. Dessa säkerställer elastiska gipsförbindelser och förhindrar att vatten rinner in när det regnar.
Om så är fallet, gör det rätt!
Dold med ytterligare ett förstärkningsskikt
Som regel består undergipsen av en lätt kalkcement typ II och appliceras i en tjocklek av 9–16 mm som det första skiktet på grundstenen. Detta kompenserar för ojämnheter i murverket och fungerar som basgips för ytterligare gipsarbete. Efter att det första lagret har härdat och torkat tillräckligt appliceras en förstärkningsmortel med en tyginsats med en hel yta som det andra lagret.
Denna ytterligare åtgärd frikopplar underytan och minskar möjlig sprickbildning. Beroende på vädret kan en gipsfärg, som reglerar förstärkningens absorberingsförmåga, appliceras efter torkning.
Efterbehandlingen
För den visuella designen får byggnaden en mineralgips. Detta anpassas exakt till de tidigare plåstren när det gäller styrka, bulkdensitet och diffusibilitet. En 2 mm korn ger byggnaden ett attraktivt och elegant utseende. Efter torkning får ytbehandlingen ett utjämningsskikt. Detta används också för väderskydd och är också ett skydd mot alger och mikroorganismer.
Om du har några frågor om yttre gips i solid konstruktion, vänligen kontakta oss. Vi hjälper gärna till!